bijeenkomst 2

3 Master Leren & Innoveren 1e jr. LA1 Les 2 6 nov. 2012

Boeien, motiveren.

Voorbereiding:

Lees TACCLE deel 2 en de Engelse blogpost die hier onder staat met een link.

Waarom zouden onze kinderen social media moeten mogen gebruiken? Motiveren we of demotiveren we? Lees onderstaand blogpost.

http://www.baekdal.com/opinion/kids-should-have-mobile-phones

Bekijk de film van Ken Robinson.

Film van Ken Robinson http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

Tijdens de bijeenkomst:

Gesprek over huiswerk, met name discussie over hoe aanwezigen de leerlingen/ studenten motiveren als dat al nodig is.

De belangrijkste vraag is hoe kunnen we leerlingen / studenten / deelnemers helpen gemotiveerd te blijven of worden om te leren. Levenslang leren lijkt een must, maar niet iedereen zal dat uit zichzelf willen of doen.

Als leerstijlen en massale colleges geen zin meer lijken te hebben, wat dan wel.

Gebruik maken van de creativiteit van kinderen om ze plezier te laten beleven aan leren is misschien heel erg belangrijk.  Kun je daar de technologie van deze tijd voor inzetten?

Basisschool, een flashmop maken met alle kinderen, het digibord, zelf een boek maken met behulp van een app. op de iPad, Zie vooral ook weblogs van Sjaboepaan (Erwin Klaasse), Warempel (Tessa van Zadelhoff).

Middelbare school, de flipped class ( http://www.thedailyriff.com/articles/the-flipped-class-conversation-689.php ), een werkstuk maken in hyves of facebook, een weblog maken over een bepaald onderwerp en het op internet plaatsen, google earth om aardrijkskunde aantrekkelijker te maken, prachtige apps om biologie doorzichtiger te maken. Leuke dingen doen met augmented reality ( http://www.guubes.com/  ) Kijk ook op weblogs van o.a. Jelmer Evers, Frans Droog.

MBO, een filmpje maken en in een gesloten omgeving op You Tube zetten, digitale poster maken met Glogster, websites over een onderwerp verzamelen en in Diigo zetten met een bepaalde tag, QR codes maken en toepassen. Storify gebruiken om alle gegevens over een onderwerp bij elkaar te brengen op een mooie manier. Bloggers: o.a. Jef van den Hurk, Willem van Dinther, Joel de Bruijn.

HBO, zelfde maar anders ingezet. En ik zou zeker met een groep studenten Google+ willen uitproberen inclusief hangouts. En waarom nog steeds colleges geven op school als er feitelijk niet veel wordt toegevoegd aan wat in boeken, artikelen, weblogs enzovoort door studenten zelf gevonden kan worden. Resultaten van leren bespreken lijkt dan veel zinvoller( http://www.weblectures.nl/ ). Volg Wilfred Rubens.

En dan, kijk op Wikiwijs en Kennisnet, koop BoekTweePuntNul, gebruik een feedreader en laat je inspireren door onderwijzers, leraren en docenten die werken met nieuwe media en technologie toepassen in hun onderwijs.

En overigens: samenwerken kan motiveren maar ook zeer demotiveren. Niet alle momenten en alle soorten te leren dingen zijn geschikt om samen te werken.  Alleen werken en daarna kennis delen is een prima alternatief!

En tenslotte, zijn lerende te motiveren door rekening te houden met hun leerstijl?

http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2011/11/de-mythe-van-de-leerstijlen.html

En hier verwijst Wilfred naar, zeker de moeite van het lezen waard! http://elearnmag.acm.org/archive.cfm?aid=2070611

Het laatste deel van de les besteden aan iets hands-on. Bedenk in je voorbereiding waar je graag iets mee zou willen doen op je laptop of tablet.

Als je dat nog niet hebt, maak een account op Twitter, Symbaloo, Scoop.it, of een van de vele andere sites/tools die zinvol kunnen zijn voor je werk en eigen professionalisering.

28 nov.  2012

Sia Vogel

s.vogel@hr.nl

vogelsia@gmail.com

0644306226

En alleen maar omdat ik het zo’n prachtig boek vind; kijk eens naar

Liefde voor Leren; Manon Ruijters.

Over diversiteit van leren en ontwikkelen in organisaties.

Kluwer ISBN 90-13-04068-3 NUR 801

Zij spreekt over leervoorkeuren…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s